WEETJES

De kans is klein dat je kind je spontaan zal vertellen dat het niet scherp ziet. Toch moeten steeds meer (jonge) kinderen een bril dragen. Dat blijkt uit een studie van de Onafhankelijke Ziekenfondsen, gebaseerd op het aantal raadplegingen van kinderen bij oftalmologen en de terugbetalingen van brillen. De Belgische Vereniging van Kinderoogartsen merkt op dat oogafwijkingen vaker op vroegere leeftijd worden gedetecteerd. Voorzitster dokter Patricia Delbeke geeft enkele tips.

Tijdschrift najaar 2020 OZ – Delbeke Patricia

Sla geen screenings over.
Verschillende instanties volgen de ogen van baby’s op: Kind&Gezin doet een screening op 13 en 30 maanden en tijdens de schoolperiode neemt het CLB dit over. “Als je kind door één van de instellingen wordt doorverwezen naar de oftalmoloog is het belangrijk hier naar te luisteren”, benadrukt dokter Patricia Delbeke. “Ga niet te licht over het advies van Kind&Gezin of van de schoolarts. Door een tijdige interventie kunnen ernstigere problemen misschien vermeden worden. Als ouder speel je hier een belangrijke rol in.”

Volg de richtlijnen van de oogarts goed op!
Schrijft de oogarts voor dat je (jonge) kind een bril of occlusiepleister moet dragen? Dan is het belangrijk dat dit zo goed mogelijk wordt opgevolgd. “Als dit niet gebeurt, kan het kind een lui oog krijgen (amblyopie)”, waarschuwt Delbeke. “Dat betekent dat één oog minder goed ziet en dat kan leiden tot onomkeerbaar zichtverlies als er geen behandeling wordt gestart voor de leeftijd van 6-7 jaar. Idealiter start zulke behandeling rond 4 jaar.”

Laat je kind buitenspelen, in plaats van naar een scherm kijken.
“De 20-20-2 regel kan helpen om bijziendheid (myopie) bij kinderen te vermijden. 20 minuten dichtbij kijken (oa. schermpjes), 20 seconden wegkijken en in de verte staren en minstens 2 uur per dag buiten spelen.” Kinderoogarts dokter Patricia Delbeke ziet nu vaker kinderen met bijziendheid dan enkele jaren geleden. “Activiteiten in het buitenlicht en het beperken van de schermtijd zijn cruciaal om bijziendheid bij jonge ogen te vermijden”, verduidelijkt ze. “Ouders, maar ook leerkrachten spelen hier een belangrijke rol: zij kunnen opvolgen of deze regel wordt toegepast.” De Wereldgezondheidsorganisatie raadt aan om geen schermtijd toe te laten voor kinderen onder de twee jaar en maximaal 1 uur schermtijd voor kinderen tussen 2 en 4 jaar. “Laat je kind in het buitenlicht spelen! Dat is niet alleen goed voor zijn ogen, maar ook voor zijn algemeen welzijn”, vindt Delbeke. Daarnaast pleit de dokter ook om meer schoolactiviteiten buiten te organiseren en geen volle dagen door te brengen in de klas.

Ook kinderen kunnen vermoeide ogen hebben.
Ook kinderen kunnen last hebben van ‘vermoeide’ ogen en klagen over hoofdpijn, tranende ogen en wazig zicht. “Deze klachten worden vaak veroorzaakt door te lang naar één punt te staren, zoals een scherm”, legt Delbeke uit. “De oogarts zal het kind er op wijzen om minder ‘dichtbij’ te kijken. Ook een ‘rustbril’ kan helpen bij deze klachten.”

Bescherm jonge ogen tegen de zon.
Kinderen zullen niet vaak klagen over fel zonlicht, maar dat wil niet zeggen dat hun ogen geen bescherming nodig hebben! “Kinderogen zijn net bijzonder gevoelig aan UV-blootstelling”, benadrukt dokter Delbeke. “Ze hebben grotere pupillen en een transparantere ooglens in vergelijking met volwassenen. Een zonnebril of een petje is zeker geen overbodige luxe.”