FABELTJES

Wat is goed of slecht voor je ogen? We nemen 5 stellingen onder de loep.


Tijdschrift OZ 2020 – Delbeke Patricia

Stelling 1: In het donker lezen is slecht voor je ogen.
Dit is deels een feit. Als je in het donker leest, is er minder contrast. Je ogen gaan gemakkelijker tranen of vermoeid aanvoelen. Dit zijn geen blijvende klachten en dus niet schadelijk. Anderzijds kan in het donker lezen het ontstaan van myopie of bijziendheid bevorderen. Voldoende natuurlijk buitenlicht en veraf kijken, zijn twee belangrijke beschermende factoren om myopie tegen te houden.

Stelling 2: Worteltjes eten is goed voor je ogen.
Dit is gedeeltelijk een feit, maar ook gedeeltelijk een fabeltje. Wortels bevatten veel vitamine A, wat goed is voor je zicht. Hierdoor kunnen we navigeren in het donker. Maar vitamine A zit ook in veel andere groenten, dus je zou net zo goed die groenten kunnen eten. Bestaan er groenten of fruit die helemaal goed zijn voor je ogen? Wel, gojibessen of oranje en gele paprika bevatten de stof zeaxanthine. Ook in eieren vind je die stof terug. Genoeg opname van deze stof gaat de veroudering van het netvlies tegen. Hierdoor kunnen we veel details blijven zien.

Stelling 3: Achter de computer werken is slecht voor je ogen.
Het staren naar een beeldscherm is op zich niet slecht voor je ogen maar kan klachten geven van hoofdpijn en wazig zicht. Je knippert ook minder met de ogen waardoor je ogen droger worden. Dit noemt men astenopie, dit zijn allerlei klachten dit het gevolg zijn van activiteiten die veel inspanning van je ogen vergen. Bij personen met een aanleg voor bijziendheid of myopie, kan deze aandoening verergeren. Daarom wissel je dichtbij kijken beter af met even in de verte staren.

Stelling 4: Scheel kijken maakt je scheel.
Dit is een fabeltje. Als je expres scheel kijkt, train je je binnenste oogspieren. Dit blijft niet hangen, dus je blijft niet scheel kijken. Scheel kijken komt puur door een fout in de coördinatie van de oogspieren.

Stelling 5: Contactlenzen kunnen achter je ogen schieten.
Gelukkig is dit maar een fabeltje, het is namelijk niet mogelijk. Je ogen worden beschermd door een dun vliesje. Dit vlies is verbonden aan de oogleden. Het kan wel zijn dat een contactlens helemaal onder één van de oogleden schiet, maar blijft er wel zitten in de omslagplooi.

Met andere woorden: eet vooral eieren en heb geen schrik om af en toe een gek scheel gezicht te trekken. Wil je echter vermoeide ogen vermijden? Ga dan genieten van een wandeling buiten, in plaats van naar een scherm te staren.