HET EERSTE BEZOEK AAN DE OOGARTS MET JE KIND

Je hebt voor jouw dochter of zoon een afspraak gemaakt bij de oogarts. Maar hoe gaat dat allemaal verlopen? En kan ik mijn kind hierop voorbereiden? Kinderoogarts Patricia Delbeke geeft enkele handige tips en tricks.

Vertel op voorhand wat er gaat gebeuren
'Als ouder is het belangrijk om stap voor stap uit te leggen wat de oogarts zal doen, om je kind gerust te stellen', benadrukt dokter Delbeke. Een consultatie bestaat uit deze stappen:

- ‘De oogarts zal met een lichtje in je ogen schijnen’: dat is om de stand van de ogen na te kijken, met andere woorden, kijkt je kind recht of scheel?

- ‘Je zal tekeningen, letters of cijfers moeten benoemen van veraf en dichtbij’: je kind zal dit moeten doen vanop verschillende afstanden (6 meter en 30 centimeter). Dit met beide ogen samen en ook met de ogen apart. Dan wordt er een plakkertje op het oog gekleefd of wordt een afdekplaatje gebruikt. Dat is om de gezichtsscherpte te bepalen.

- ‘De oogarts zal toverdruppeltjes in je ogen doen. Nadien moet je terug naar de wachtzaal zodat de druppeltjes kunnen inwerken. Na een half uurtje onderzoekt de oogarts je ogen met een licht en een lensje en mag je in een toestel kijken waarin een mooie tekening zit verstopt’: om de ogen goed te kunnen onderzoeken worden er oogdruppels ingedaan. Deze druppels hebben de tijd nodig om de pupil te verwijden zodat de oogarts het oog aan de binnenkant kan onderzoeken met een licht en een lens. Daarnaast ontspannen de druppels ook de ooglens. Zo kan de oogsterkte worden bepaald met een refractometer en wordt er gekeken of een bril nodig is.

- ‘Door de druppels kan je wazig zien en last hebben van het licht’: je kind kan gedurende enkele uren last hebben van het zonlicht en wazig zien, vooral van nabij. Daarom is het goed om een zonnebril aan te doen na de consultatie en om te vermijden van dichtbij te lezen.

Afspraak best niet na school
'Een consultatie kan tot een uur duren. Kinderen vanaf 3 jaar moeten actief meewerken, dus het is belangrijk dat ze niet moe zijn. Ik raad bijvoorbeeld aan om de afspraak best niet na school te plannen', vertelt dokter Delbeke. 'Als het mogelijk is, neem je liefst geen broertjes of zusjes mee naar de consultatie omdat zij stoorzenders kunnen zijn en het te onderzoeken kindje wordt afgeleid. Straal ook rust uit als ouder en arts, dit geeft het kind vertrouwen waardoor het beter meewerkt.'